Modern Ceviz Yetiştiriciliği konusunda maalesef Türkiyedeki bilimsel kaynaklar çok sınırlı.1992 de Yalovada ki arazime ceviz ağacı dikmek için Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüne müracaat ettim.
Bana verilen bilgilerin % 60 ı güncellikten uzak diğer % 40 'ı ise yanlıştı.
2011 de (19 yaşındaki) birçok Ceviz ağacını kesmek ve yeniden aşılamak zorunda kaldım.
İYİ CEVİZ NE DEMEK ?
1.Ağaç verimlerinin Yüksek olması : Falanca ceviz türünü seçerseniz beşinci senede şu kadar ceviz verir,
sözüne asla aldanmayın. Türkiyedeki hemen hemen bir çok ceviz çeşidini Yalovadaki arazime ektim arzu edenler benimle iletişime geçerek, ırkları , boylarını ve verimliliğini yerinde görebilirler.
Bir başka konu da kilogram bazında ifade edilen
verimin
a.Yeşil Kabuklu mu?
b.Yeşil kabuk ayıklanmış ( ıslak halde)
c.Cevizler kurutulmuş ( tahta kabuklu)
d.Ayıklanmış iç ceviz mi?
bunu kimse söylememekte.
Kendi tasarımım ayıklama makinasına 200Kg yeşil kabuklu cevizi tartarak koydum ve her işlemde ürünü hassasiyet ile tartım. Lütfen aşağıdaki değerlere bakınız.
1.Yeşil Kabuklu Ceviz 200 Kg = 104 Kg (yeşil kabuk) + 96 Kg (Tahta kabuklu ıslak taze ceviz
2.Taze cevizi 96 kg kurutunca = 74 kg Kuru tahta kabuklu ceviz oldu.
3.74 kilo kuru cevizi kırınca 31 ila 36 kg iç ceviz elde ediyorsunuz (cinse göre iç oranı değişiyor)
2.Ağacın adaptasyonunun sağlanmış olması.Ceviz ağacı 200 -300 yıl yaşamaktadır. Nasıl Kutuptan bir Eskimoyu Mısırdaki Olimpiyatlarda maraton koşturamazsanız. Amerika veya Fransada çok verimli olan bir ırkın Ülkemiz koşullarında ne kadar başarılı olacağı en az iki yaşam evresi sonunda belirlenebilir Yani 400 Yıl.
3.Ceviz Cinsinin Kalitesinin Yüksek olması:a.Çabuk büyüyüp verime yatan cinsler olması.
b.Ceviz içinin kabuğu yeteri kadar doldurabiliyor olması.
c. İç Cevizlerin beyaz ve yağ oranın yüksek olması
d.Hastalık ve Zararlılara dayanıklı olması (iç kurdu,güneş yanığı,kök parazitleri vs)
4.Cevizi İşlemenin Kolay OlmasıGenelde bu gözden kaçan bir faktördür ama işletme maliyetlerinin artması sonucu cevizin fiyat rekabetini
zorlaştırmakta ve doğrudan Kar'ı etkilemektedir. Kasdedilenler kısaca şunlardır.
a.Saplarının kolay kopabiliyor olması Cevizi Ağaçtan toplamaya çok etki ediyor.
b.Tahta kabuğunun kolay kırılabiliyor olması. (Çok kolay kırılıyor olması da zararlıların hücumuna neden olduğu gibi makina ile işlemede % 10 civarında ürün kaybına neden olabilir.)
c.İç cevizlerin tahta kabuktan kolay ayrılıyor olması.ve kelebek halinde (yarım) çıkması
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder